Idzie zima, czy można uchronić się przed infekcjami?

Idzie zima, czy można uchronić się przed infekcjami?
Data postu: Posted on

Okres jesienno-zimowy sprzyja różnego rodzaju infekcjom. Spowodowane jest to częstszymi kontaktami z drobnoustrojami, głównie przenoszonymi przez dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli. W tym okresie na skutek częstych i dużych zmian temperatury dochodzi do wychłodzenia organizmu, który staje się łatwym celem dla wirusów i bakterii. W niskich temperaturach są one bardziej aktywne a jednocześnie przechłodzona błona śluzowa np. gardła gorzej radzi sobie z ochroną.Dużą rolę odgrywa mniejsze nasłonecznienie oraz niedobory witaminy D3, która oprócz udziału w budowie kości odgrywa olbrzymią rolę w regulacji pracy układu odpornościowego.
W 80% przypadków atakują nas wirusy, z którymi nasz organizm doskonale daje sobie radę i po krótkim okresie choroby, objawy powoli ustępują i następuje wyleczenie. Sprawny powrót do zdrowie w dużej mierze zależy od sprawnie działającego system odpornościowego. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu, ani leku gwarantującego w 100% odporność. Zależy ona od wielu czynników jednak można jej pomóc, poniżej kilka przykładów:

Właściwa dieta oraz aktywność fizyczna, nawet umiarkowana są niezbędne dla prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego. Wartościowe źródła białka, kwasów tłuszczowych i witamin pochodzące z owoców i warzyw są tutaj najważniejsze.

Czosnek, cebula, miód. To znane od wieków sposoby na walkę z infekcjami. Czosnek to naturalny antybiotyk, który ma bardzo silne działanie, niszczy liczne drobnoustroje, szczególnie te wywołujące zakażenie górnych dróg oddechowych (gardło, oskrzela) oraz płuc. Najlepiej jeść go na surowo.

Cebula swoje właściwości zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie. Ponadto cebula zawiera fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Można ją jeść na surowo dodając do kanapek, wąchać w celu poprawy drożności nosa lub przygotowywać z niej potrawy.

Miód i jego preparaty mają właściwości ogólnie wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Kuracja miodem ma swoją fachową nazwę – jest to apiterapia, dziedzina medycyny, która zajmuje się leczeniem i profilaktyką schorzeń przy użyciu miodu oraz innych produktów pszczelich np. propolisu.

Przy prawidłowej diecie stosowanie preparatów witaminowych i minerałowych ma ograniczony wpływ na układ odpornościowy. Mogą być one stosowane w sytuacjach, w których z powodów zdrowotnych nie można stosować prawidłowo zbilansowanej, naturalnej diety np. przy chorobach układu pokarmowego lub alergiach .

Odpowiedni odpoczynek i sen. Przemęczenie i zbyt mała ilość snu niekorzystnie wpływa na układ odpornościowy i organizm jest podatniejszy na infekcje.

Dbaj o kondycje, hartuj się. Uprawianie sportu, prysznice o zmiennej temperaturze lub korzystanie z sauny zwiększają odporność organizmu na czynniki chorobotwórcze.

Bardzo ważne jest aby ubierać się odpowiednio do pogody. Równie niebezpieczne dla organizmu jest przechłodzenia jak i przegrzanie. Ubieraj się w tzw. „cebulkę”, pamiętaj o czapce oraz o tym aby nie wychodzić z mokrą głową nawet wtedy kiedy wydaje się, że nie jest bardzo zimno.

Systematyczne wietrzenie mieszkania a szczególnie sypialni bardzo korzystnie wpływa na ochronę przed infekcjami. Dzięki tym prostym zabiegom wywietrzysz bakterie i wirusy z mieszkania oraz zwiększysz wilgotność powietrza co ochroni błonę śluzową przed przesuszeniem i łatwiejszym wtargnięciem drobnoustrojów . Warto zadbać o odpowiednie nawilżenie pomieszczeń, szczególnie w których śpią dzieci, oprócz wietrzenie pomocny może być nawilżacz.

Osoby z obniżoną odpornością mogą stosować leki które mają udowodniony wpływ na zwiększanie odporności. W Polsce jest dostępnych kilka preparatów warto jednak udać się do lekarza aby uzyskać fachową wiedzę o ich właściwościach i wybrać ten, który ma potwierdzoną w badaniach klinicznych skuteczność.